Wat is LifeLab©?

 In CF•O – Het laatste nieuws

LifeLab© is een technische set van observatie middelen: sensoren en een cameraatje die data gaat ‘’streamen’’ naar een verzamel database. Streamen kan met een relatief lage frequentie, bij voorbeeld elk uur.

Voorts zit in het concept opgesloten dat er ook geïntervenieerd kan worden. Om een simpel voorbeeld te noemen: als de omstandigheden te droog worden moeten een bevochtiger aangezet kunnen worden door het systeem. Dit is meer één voorbeeld. Voor in-huis hobby tuinbouw of ‘’vertical farming’’ is licht ‘’bijvoeding’’ door ledlampen interessant.

Het LifeLab© concept is dus het meten van bodem/plant/luchtcondities met een mogelijke automatische bijsturing om condities te veranderen.

LifeLab© kan op iedere schaal gemaakt worden, voor grootschalige tuinbouw, maar ook voor een plantje-in-een-pot. Dat laatste is precies wat we gedaan hebben. We hebben een prototype gebouwd in samenwerking met Spark Design and Innovation in Rotterdam, een van de ontwikkelpartners van Cf•O.

Dit prototype bestaat uit de volgende elementen: een weckpot met een koffieplantje (van CF•O’s partner Growing Concepts in de Lier), een sensor voor temperatuur, een sensor voor luchtvochtigheid, een wifi-dataverbinding en een led-lampje op zonne-energie.

LifeLab© v2.0 is het product waar CF•O dadelijk commercieel mee op de markt gaan. Deze versie zal bodem, gewas en atmosferische indicatoren meten, inclusief een micro-camera om plant&systeem gezondheid te correleren aan metingen en om een basis te leggen voor systeem sturing. Voorts zal deze voorzien zijn van minimaal 3 led-licht frequenties die plantengroei kunnen beïnvloeden. Dit concept zal inzetbaar zijn zowel voor keuken-gadget ‘’tuinbouw’’, voor hobby tuinbouw en voor professionele tuinbouw.

Het huidige prototype LifeLab© gaat CF•O nu verkopen samen met een investering middels een obligatie. Zie artikel ‘’Emissie van obligatie ten behoeve van LifeLab©’’. Met dit geld gaat LifeLab© v2.0 ontwikkeld worden.